Trio Amerise Curriculum Vitae

Träblåstrion består av Ragnhildur Josefsdottir på flöjt, Morten Sønderskov Jensen på klarinett och Lucia Amerise på fagott. De träffades 2011 under sin studietid på Det Kgl. Danske Musikkonservatoriet i Köpenhamn (DKDM). Hösten 2013 kom de in på Solistklassen för ensemble på DKDM som första och enda blåsensemble och debuterade senare i februari 2017.

Trions medlemmar kommer från de tre olika nordiska länderna; Island, Danmark och Sverige. Namnet Trio Amerise kommer däremot från Lucias argentinska rötter. De har spelat konserter i stora delar av Norden samt Tyskland och var bland de 16 uttagna deltagarna till Danmarks Radio P2 kammarmusiktävling 2014. Senare samma år vann trion 2:a priset vid konservatoriets interna kammarmusiktävling. Från säsongen 2015/16 ingick Trio Amerise ett samarbete med två andra ensembler, Ensemble Nordlys och Nordic String Quartet, om att driva Østerbro konsertförening på Unitarernes Hus på Østerbro i Köpenhamn. Tillsammans grundar de tre ensemblerna stommen i förening där de får möjligheter för att arbeta ihop på kors och tvärs och utforska nya konsertformer ihop.

Trions framtida vision är att ha musik från alla de tre nordiska länderna flätad samman i en från början redan bred repertoar av olika klassiska verk. De samarbetar därför med kompositörer från dessa olika länder för att utöka och få skrivet ny nordisk musik tillägnad trion. Det första verket blev färdigställt 2014 av en isländsk kompositör, Hafdis Bjarnadottir och uruppfördes samma år hemma hos den isländska ambassadörens residens.

Utöver detta försöker trion bryta upp med de fasta ramar som finns för klassisk musik. De har under sin studietid på solistklassen arbetat med att finna nya former för konsertupplevelser genom att experimentera med bland annat utantillspel, rörelser och formationer till musiken samt samarbete med andra musiker, ensembler och ljustekniker.

Trion har förutom undervisningen av träblåsprofessorn Max Artved på DKDM dessutom tagit lektioner för klarinettisterna Andreas Sunden, Larry Combs, John Kruse och Charles Neidich, fagottisten Audun Halvorsen och flöjtisterna Anna Dina Schick, Henrik Wiese och Toke Lund Christiansen.


Trio Amerise | mail@trioamerise.com | www.trioamerise.com